29 ноември, 2009

Крепост Моняк (Мнеакос), с.Широко поле






























Тракийски скални ниши (Читкая), с. Лисиците




















До Читкая най-бързо се стига през въжения мост. Не знаем дали има друг път дотам, но дори да има, най-вероятно ще се заобикаля много.
На връщане от Моняк се влиза в село Широко поле, тръгва се към центъра. Като се стигне до джамията се завива наляво, към нея, през прелеза. След това се продължава по асфалтовия път, успореден на линията. С колата се стига до нещо като вилна зона, където всъщност свършва и асфалтовия път. След това се продължава пеша по самата линия. След около 200-300 метра наляво и надолу тръгва черен път, към малка горичка. Въженият мост е на брега на язовира, от другата страна на горичката. Минава се по него и се влиза в селото. Минавате през цялото село, през нещо като централна "улица" :о) , след което излизате от него и тръгвате към съседната махала. Минава се покрай жълтеникава изоставена сграда (отляво) със стар надпис "магазин".
Като се влезе в махалата се върви по пътеката, докато се стигне чешма - отляво. Покрай чешмата нагоре води пътека, която води точно до скалата с нишите.
P.S. Ако решите да питате някой от местните непременно питайте за Читкая, а не за скални ниши! Че ще ви гледат доста странно и няма да разберат какво изобщо питате... :о)