29 ноември, 2009

Тракийски скални ниши (Читкая), с. Лисиците




















До Читкая най-бързо се стига през въжения мост. Не знаем дали има друг път дотам, но дори да има, най-вероятно ще се заобикаля много.
На връщане от Моняк се влиза в село Широко поле, тръгва се към центъра. Като се стигне до джамията се завива наляво, към нея, през прелеза. След това се продължава по асфалтовия път, успореден на линията. С колата се стига до нещо като вилна зона, където всъщност свършва и асфалтовия път. След това се продължава пеша по самата линия. След около 200-300 метра наляво и надолу тръгва черен път, към малка горичка. Въженият мост е на брега на язовира, от другата страна на горичката. Минава се по него и се влиза в селото. Минавате през цялото село, през нещо като централна "улица" :о) , след което излизате от него и тръгвате към съседната махала. Минава се покрай жълтеникава изоставена сграда (отляво) със стар надпис "магазин".
Като се влезе в махалата се върви по пътеката, докато се стигне чешма - отляво. Покрай чешмата нагоре води пътека, която води точно до скалата с нишите.
P.S. Ако решите да питате някой от местните непременно питайте за Читкая, а не за скални ниши! Че ще ви гледат доста странно и няма да разберат какво изобщо питате... :о)

3 коментара:

eji каза...

Не зная дали някога ще стигна до тези красиви и интересни места, за които дори и непредполагах , че съществуват. Благодаря ви за споделените моменти!
Ежи

Анонимен каза...

Здравейте, бяхме на Моняк миналата година и искахме да посетим Чит кая, но така и не разбрахме как се стига до там. Местните ни обяснаваха за някакъв мост (но не въжения), който вече не функцоинирал-бил залят... Тръгнхме по един тотално разбит път от с.Широко поле и голфу заби :-).
Моля да ни упътите.

Деси и Румен каза...

Здравейте!
Извинявам се за закъснението, не бях на компютъра тези дни...
Ние стигнахме до Читкая през въжения мост. Изобщо не знам дали има друг път дотам, но дори да има, най-вероятно ще се заобикаля много.
На връщане от Моняк се влиза в село Широко поле, тръгва се към центъра. Като се стигне до джамията се завива наляво, към нея, през прелеза. След това се продължава по асфалтовия път, успореден на линията. С колата се стига до нещо като вилна зона, където всъщност свършва и асфалтовия път.
След това се тръгва пеша по самата линия. След около 200-300 метра, сега вече не помня точно, наляво и надолу тръгва черен път, към малка горичка. Въженият мост е на брега на язовира, в края на горичката. Минава се по него и се влиза в селото. Минавате през цялото село, през нещо като централна "улица" :о) , след което излизате от него и тръгвате към съседната махала. Минава се покрай една жълтеникава изоставена сграда (отляво) - мисля, че на нея имаше надпис "магазин".
Като влезете в махалата вървите по пътеката, докато стигнете до чешма - отляво. Покрай чешмата нагоре води пътека, която ще ви заведе точно до скалата с нишите.

P.S. Ако решите да питате някой от местните непременно питайте за Читкая, а не за скални ниши! Че ще ви гледат доста странно и няма да разберат какво изобщо питате... :о)